Meradan geçit hakkı olur mu?
Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan mera ve orman gibi yerler özel mülkiyete dönüşemeyeceğinden, meranın içinden en elverişli yol geçse bile mera üzerinden geçiş hakkı verilmesi mümkün değildir.
Ormandan geçit hakkı alınabilir mi?
Geçiş hakkının tesis edildiği yer kamu malı ise, bu nitelikteki bir yerin üzerinden geçiş hakkı tesis etmek mümkün değildir, çünkü kamu yararı ile kişisel çıkar arasında bir çatışma olması halinde öncelik kamu yararına verilmelidir. Bu nedenle orman ve mera arazisinden geçiş hakkı tesis etmek mümkün değildir.
Geçit hakkından kimler yararlanabilir?
Mülkü kamu yoluna yeterli erişime sahip olmayan mülk sahibi, tam ücret karşılığında komşusunun mülkü üzerinden geçiş hakkı için başvuruda bulunabilir. Bu durumda, geçiş hakkı verilecektir.
Meradan yol geçer mi?
M. Merada geçiş hakkı tesis edilebilir mi? Meradan geçiş hakkı var mıdır? 4342 sayılı Mera Kanunu’nun 4. maddesine göre meralar özel mülkiyete konu olamaz ve amaç dışında kullanılamaz.
Köy meraları kime aittir?
4) 4342 sayılı Otlatma Kanunu’nun 4. maddesinde: “Mera, mera ve kışlakları kullanma hakkı bir veya birden fazla köy veya belediyeye aittir. Bu yerler devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.” hükmü yer almakta olup, fazla meraların kiralanması İl Otlatma Komisyonunun yetkisindedir.
Komşu tarla yol vermiyorsa ne yapılır?
Komşunuz tarlanıza yol vermezse ne yapmalısınız? Komşu mülk sahibi size tarlanıza geçiş hakkı vermezse, mahkemeye dava açabilir ve başvuruda bulunabilirsiniz. Mahkeme size geçiş hakkını atayacak ve karşılığında sizden bir ücret talep edecektir.
Geçit hakkı kaç yıl geçerli?
Zorunlu geçiş hakkı, mülk sahibinin mülküne erişebilmesi için gerekli olan bir haktır. Mülkün durumu ve ihtiyaçları değiştiğinde başvurulabildiğinden, zorunlu geçiş hakkı davası için belirli bir zamanaşımı süresi veya zamanaşımı süresi yoktur.
Tapulu araziye orman el koyabilir mi?
Anayasa’nın Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi hakkındaki 169. maddesine göre ormanların özel mülkiyete devri mümkün değildir.
Devletten geçit hakkı nasıl alınır?
YOL HAKKI, başka bir kişinin mülkünü geçme hakkıdır. Tapu siciline bir irtifak hakkı olarak girilebilir. Bilgi eklemek isterseniz, sadece butona tıklayın ve ilgili mülk sorgulanacak ve “Toprak konumu” maskesinde seçilecektir. Başvuru, (Kaydet) ve (Uygula) düğmelerine tıklanarak kaydedilir.
Geçit hakkı en az kaç metre olmalıdır?
Tapuda kayıtlı arazi cinsi ve geçidin yapılacağı arazinin kullanım amacı dikkate alınarak, özellikle tarım alanlarında tarım aracının geçebileceği genişlikte (emsaline göre 2,5-3 m) geçiş hakkı tesisi yapılmasına karar verilmesi gerekmektedir.
Geçit hakkı bedeli nasıl belirlenir?
Geçiş hakkı bedeli hesaplanırken, sadece yolun geçtiği alanın güncel değeri değil, geçiş hakkının tesis edildiği taşınmazın değerindeki kayıp ve taşınmazdan elde edilen gelirdeki azalma da dikkate alınır. Bu, adil bir fiyatlandırma sürecinin sağlanması açısından önemlidir.
Geçit hakkı bedelini kim öder?
Bu nedenle, geçiş hakkı talebinde bulunan malik, geçiş hakkının tesisi için borçlu malike tazminat bedelinin tamamını ödemekle yükümlüdür.
Köy meraları satılır mı?
Mera satılacak mı? Meraların edinilebilmesi için Maliye Bakanlığı (devlet arazisi) adına tapu siciline tescil edilmesi gerekir. Bu tescil olmadan meraların satışı mümkün değildir. Çünkü Mera Kanunu, tahsis amacı değiştirilmediği sürece meraların başka amaçlarla kullanılmasını yasaklamaktadır.
Meralar özel mülkiyete konu olabilir mi?
Meralar özel mülkiyete tabi tutulamaz.
Mera işgali nereye şikayet edilir?
1. Mera işgalleri nereye bildirilebilir? Bu bağlamda, merada yaşayan köy ve şehir halkı, 3091 sayılı Taşınmaz Mallara Tecavüzlerin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında valiliklere ve kaymakamlıklara şikâyette bulunabilmektedir.
Mera hazineye çevrilir mi?
Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarında, meraların mülkiyetinin rakabe bakımından devlet hazinesine, yararlanma (faydalanma ve faydalanma) bakımından ise belediye ve köy tüzel kişilerine ait olduğu, bu yerlerde kuru mülkiyet hakkının devlete (hazineye) verildiği tespit edilmiştir.
Geçit hakkı en az kaç metre olmalıdır?
Tapuda kayıtlı arazi cinsi ve geçidin yapılacağı arazinin kullanım amacı dikkate alınarak, özellikle tarım alanlarında tarım aracının geçebileceği genişlikte (emsaline göre 2,5-3 m) geçiş hakkı tesisi yapılmasına karar verilmesi gerekmektedir.
Meralar özel mülkiyete konu olabilir mi?
Tahsis amacı Otlatma Kanununa göre değiştirilmediği takdirde, mera, otlak ve kışlaklar bu Kanunda öngörülenden başka bir şekilde kullanılamaz. Bu nedenle, özellikleri değiştirilmedikçe meraların satışı mümkün değildir. Ancak, özellikleri Otlatma Kanunu hükümleri çerçevesinde değiştirilirse meralar özel mülk haline gelebilir.
Mera alanı kiralanabilir mi?
Bu yerler devletin hüküm ve tasarrufu altındadır” ve fazla meraların kiralanması il mera komisyonunun sorumluluğundadır. İl mera komisyonu dışında yapılan kiralama işlemleri yasal olmadığından belediyeler, muhtarlar ve şahısların kiralama yetkisi yoktur.